/ МВнР
България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа "Екс".

Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона. Траен и устойчив мир в Близкия изток може да бъде постигнат само при пълно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и всички съответни международни договори и конвенции, пише в позицията.

Иран нанесе за пръв път в историята си директен удар срещу Израел (ВИДЕО)

България призовава за максимална сдържаност и деескалация, допълват в позицията от МВнР.

Минситър-председателят докладва, че „няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България“. Тази сутрин той свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. „Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви премиерът Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС.

enlightened„Продължаваме промяната – Демократична България“:

► „Късно снощи Иран започна военна операция срещу Израел като изстреля десетки дронове и балистични ракети срещу страната. Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион. Подкрепяме правото на Израел да защити суверенитета си, същевременно призоваваме за деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликтът в мащабна регионална война“, пишат от в позицията си от партията.

enlightenedБойко Борисов

„Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ. Допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток, до която действията на Иран ще доведат, не трябва да бъде допускана. Ние подкрепяме нашите израелски приятели в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си“, написа лидерът на ГЕРБ във Facebook профила си.



enlightenedСлужебният министър на вътрешните работи

Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел. Това написа във Facebook профила си Калин Стоянов. "Необходима е незабавна деескалация в Близкия Изток и установяване на траен мир", заявява той. 

enlightenedПрезидентът Румен Радев

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила.
 
Радев е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и  сигурността на българските граждани в Близкия Изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона.

enlightenedЛидерът на ИТН Слави Трифонов

От името на „Има такъв народ“ (ИТН) и лично от свое име изказвам пълната си подкрепа и съчувствие към нашите приятели в Израел. „Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество“. Това написа във Facebook профила сi Слави Трифонов по повод въздушното нападение на Иран срещу Израел.



Израел е част от европейската цивилизация и европейската култура, отбелязва Трифонов.  

„Нападението на Иран над Израел снощи е абсолютното доказателство, че ислямският фундаментализъм и неговият режим в Иран нямат никакво място в съвременния свят, в който живеем“, смята Трифонов. В поста си той коментира и това, че „ако някой си мисли, че може да се преговаря с радикалния ислям, е или наивник, или невежа“.

enlightenedЛидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

"За пореден път наблюдаваме двойните стандарти във външната политика на България". Това написа във Facebook Костадин Костадинов.

"Терористичната израелска атака срещу иранското посолството в Дамаск беше подмината с мълчание, докато закономерният ирански отговор към Израел беше незабавно осъден от МВнР в социалната мрежа Х в 3:46 посред нощ с позиция само на английски език", коментира Костадинов. "Това поражда следния въпрос: Къде точно е написана позицията - в българското външно министерство или в американското посолство?", написа още той. 

enlightenedБСП

БСП изразява силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия Изток в последните часове.

Призоваваме за въздържане и за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в региона. Всички усилия трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението и постигане на устойчив мир.

По-рано Израел съобщи, че Иран е насочил над 200 дрона и ракети срещу неговата територия и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката. Иран каза, че нападението е в отговор на удара срещу неговото консулство в Дамаск, който бе нанесен на 1 април и при който загинаха висши ирански военни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев, БТА