Разпоредиха незабавно укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове
Разпоредиха незабавно укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове / БГНЕС, архив

Окръжната прокуратура в Пловдив разпореди незабавно укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове в града.

След приключване на огледите по разследването, прокуратурата е уведомила за това си разпореждане Община Пловдив и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

Обвиниха клошар за палежа на тютюневите складове в Пловдив

Те трябва да осъществят правомощията си за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради за предотвратяване на разрушаването им и премахване на опасността от инциденти.

Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците?

Пожар изпепели сгради паметници на културата от Тютюневия град в Пловдив миналата седмица.

Огънят пламна на 20 август в един от тютюневите складове и обхвана още три здания, а на пожарникарите отне часове да се справят с бедствието. 44-годишен бездомник е обвинен за случилото се. Според архитекти и специалисти тютюневите складове могат да бъдат възстановени.

Собственикът на разрушения през март тютюнев склад не изпълнил заповед на Рашидов

През март пък разрушаването на друг тютюнев склад предизвика скандал. С дни общината и Министерството културата защитаваха различни позиции за това дали разрушаването му е законно и дали той е паметник на културата. В крайна сметка ресорният министър поиска възстановяване на сградата в оригиналния й вид, а на главния архитект на Пловдив бе повдигнато обвинение.

Други новини от Пловдив