Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)
91340
Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)
  • Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мигрантите, които излязоха на бунт в центъра за настаняване в Харманли заради въведената мярка да не напускат лагера, започнаха преговори с Държавната агенция за бежанците. Ситуацията постепенно се успокоява, след като днес се стигна до сериозни размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Имаше щети и по някои сгради. През цялата нощ в лагера ще останат полицаи и жандармеристи от цяла България. По последна информация освен водното оръдие, което беше там през целия ден, на място е пристигнало и още едно. Хората в Харманли поискаха оставката на председателя на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Обединени патриоти искат участниците в бежанския бунт в Харманли да бъдат репатрирани

Избухналият пожар в лагера вече е потушен. Огънят бе запален днес на обяд от близо 2000 бежанци, които мятаха камъни по органите на реда и създадоха напрежение заради наложената карантина. Към момента мигрантите са спокойни и вече са излъчили контактна група, която да преговаря.

От Агенцията за бежанците обясниха, че чужденците са изпочупили прозорци и са нанесли щети на столовата в центъра. Опитите на мигрантите обаче да пробият полицейския кордон останаха неуспешни. До сблъсъци с протестиращите и полицията не се стигна. Има ранен полицай от хвърлен камък.

Пред Дарик шефът на Областната дирекция на полицията Ангел Цанков обясни, че има достатъчно полицаи, които са готови да спрат бежанците и няма да се допусне да тръгнат към града. По данни на полицаите в бунта са участвали около 2000 души. В лагера има 3000.

Всички служители в лагера днес бяха изведени, други панически избягаха. Няма пострадали сред тях.

"Една огромна група от бежанци започнаха да хвърлят камъни с различна големина, чупиха оградата, скачаха, искаха да излязат, започнаха да замерват всички. В този момент пристигна жандармерията и започнаха да се борят с тях. Три дни са под карантина, днес е четвъртият. Очакваше се такова нещо. Столовата е изпотрошена. Новият регистрационен център е изпочупен", каза една от служителките.

Бежанският център в Харманли временно е от затворен тип

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли

В цялата тази ситуация се появи и Динко от Ямбол или известен още като ловецът на бежанци. Въоръжен с дрон, който пусна в небето над Харманли, и със заканата да събере хиляди свои последователи пред лагера, той заяви:

"Аз съм нормален гражданин, показвам нормално присъствие. В България съм си и мога да си ходя, където искам".Много от хората в Харманли също излязоха на протест пред лагера.

"На самолета и в Афганистан. Тук няма сирийци", каза един от протестиращите.

"Тези хора нямат място тук. Вътре всичко са изтрошили", допълни друг.

Късният следобед на място пристигна и председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова, която заяви, че това е битка на култури. Близо 150 души от Харманли и други градове на страната поискаха оставката. Тя обаче заяви, че няма да я подава, защото се определи за главен преговорящ. Хората я нарекоха национален предател и я освиркаха. Това искане дойде на фона на неофициално съобщение, че чужденците са изгорили българското знаме.

От своя страна Петя Първанова обясни, че са постигнати договорки с чужденците да спрат да палят. По думите й в момента се водят преговори и с Европейската комисия част от лагера в Харманли да се превърне в център от затворен тип. Тя съобщи още, че е образувано досъдебно производство по повод на палежите и разрушенията, извършени в лагера днес.

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo