Райчинов: Дори ГЕРБ да бяха останали на власт и те щяха да махнат д-р Цеков
Райчинов: Дори ГЕРБ да бяха останали на власт и те щяха да махнат д-р Цеков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Райчинов: Дори ГЕРБ да бяха останали на власт и те щяха да махнат д-р Цеков
65234
Райчинов: Дори ГЕРБ да бяха останали на власт и те щяха да махнат д-р Цеков
  • Райчинов: Дори ГЕРБ да бяха останали на власт и те щяха да махнат д-р Цеков

Дори ГЕРБ да бяха останали на власт, те също щяха да махнат д-р Пламен Цеков от поста директор на Здравната каса - с тези думи председателят на лекарското съсловие Цветан Райчинов коментира пред Дарик решението на депутатите да прекратят предсрочно мандата на д-р Цеков.

Според Райчинов днес се е случило това, което трябва, тъй като наследникът на д-р Нели Нешева не е бил подходящ, за да ръководи подобна институция. От съсловието призоваха здравния министър Таня Андреева да преустанови всякакви уволнения и назначения в болниците, преди да е изготвила ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности.

Лечебните заведения не са място, в което трябва да се прави каквато и да е политика, убеден е д-р Райчинов.

„Не може да делим заболяванията на червени, сини или лилави, такива няма. Има болести, има пациенти и лечебното заведение е място за грижа за човека. Какви са тези политики и каква политика ще се прави от това кой управлява едно заведение. Който и да го управлява, то все ще си бъде лечебно. Така че това са безсмислени упражнения и е крайно време да има едни ясни критерии за това кой, кога и как да управлява едно заведение, които в никакъв случай да не са политически."

След протестите в столичната Онкологична болница, породени от решението на Здравното министерство за смяна в борда на директорите, от Лекарския съюз се обърнали към ресорния министър д-р Андреева с молба докато не се създадат ясни правила, да не се правят назначения или уволнения.

„Освен, разбира се, ако няма някакво доказано престъпно деяние, което естествено, че няма как да се подмине. И нека да се направят и съответни проверки, но нека да бъдат обективни. Защото не винаги лошото състояние на едно лечебно заведение се дължи на лош мениджмънт. "

Сред останалите препоръки на лекарското съсловие към здравния министър са единият член на Борда на директорите да бъде представител на ведомството или на общината, но другият - да се избира от колектива на съответната болница.