Райчинов: Абсурд е болниците да работят с фиксирани бюджети
Райчинов: Абсурд е болниците да работят с фиксирани бюджети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Райчинов: Абсурд е болниците да работят с фиксирани бюджети
71759
Райчинов: Абсурд е болниците да работят с фиксирани бюджети
  • Райчинов: Абсурд е болниците да работят с фиксирани бюджети

Идеята болниците да работят с фиксирани бюджети и ако изхарчат повече от предвиденото, то да не им се заплати, е абсурдна.

Това е становището на родните лекари, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Убежденията си, че не може да има твърди суми в здравеопазването, той изрази в коментар на предложението, отправено миналата седмица от Надзорния съвет на Здравната каса, според което ще се върви към фиксирани пари за лечебните заведения, а не прогнозни, както е в момента.

Райчинов е категоричен, че подобна идея ще доведе до риск за живота и здравето на пациентите.

Идеята за фиксираните бюджети на болниците стана публично достояние от думите на заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков, който е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Според д-р Цветан Райчинов обаче подобна идея няма никъде и не може да проработи:

„Какво значи твоят бюджет да е 5 лв. и дотам, това е абсурдна идея и не може да има фиксирани суми в здравеопазването. Навсякъде има фондове - гаранционни, предпазни, които работят. Като че ли само България остана без такива. В листата на чакащи няма нищо лошо, но това означава Министерството на здравеопазването да изработи съответната наредба кои случаи подлежат на отлагане, какви са степените на спешност и отложност - всичко това в другите страни го има".

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев подкрепи тезата на лекарите и добави, че проблемът се корени в малкия процент от брутния вътрешен продукт, който заделяме за здраве.

„Това е очевидно национална глупост - ти да отделяш по-малко от 4% за здравеопазване и да мислиш, че хвърляйки тези жълти стотинки на който и да било здравен министър, той ще се оправи. Няма как това да стане. Както виждате, с тези пари, които липсват, Здравната каса щяла да слага фиксирани бюджети", добави той.

От лекарския съюз припомниха, че на 17 май ще се включат в мирния европейски протест на лекарите. Дали обаче у нас този протест ще прерасне в национален, все още не е ясно.