Първанов иска промени в политическия модел до ноември
Първанов иска промени в политическия модел до ноември / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов поиска законодателните промени в изборното ни законодателство да са факт до ноември. „Има оживление сред депутатите, да се надяваме, че то няма да се изчерпи и няма да има имитационен ефект, както често се получава”, коментира българският държавен глава след церемонията, на която Георги Петканов положи клетва като конституционен съдия.

Президентът допълни, че би било странно, ако всички партии преценят, че засилването на мажоритарния елемент в изборите противоречи на техния интерес.

Ето какво още каза българският държавен глава:

„Смятам, че сме в етап, в който трябва да проведем активни двустранни консултации и вече да започнем сериозно многостранния дебат. В тази връзка, още в началото на юли, разбира се, след разговор с премиера, лидерите на политическите партии, ще организирам един форум „Български дебати”. Знаете, че това е постоянно действащ форум, който ще бъде посветен точно на тази тема, на който лидерите или представителите на политическите партии, на гражданските структури, експертите ще могат да изразят своите позиции и се надявам в рамките на първата половина на юли да стигнем до принципни становища, ако не еднакви, то поне сходни, които след това да бъдат реализирани в съответните законови промени”.