Първанов: ГЕРБ създава комисии, за да притиска опозицията
Първанов: ГЕРБ създава комисии, за да притиска опозицията / снимка: DarikNews.bg
Първанов: ГЕРБ създава комисии, за да притиска опозицията
51246
Първанов: ГЕРБ създава комисии, за да притиска опозицията
  • Първанов: ГЕРБ създава комисии, за да притиска опозицията

„Против съм от историята да се прави политика. Няма нищо по-вредно от механичното пренасяне от историята на постановки и да си правим програмите на тази основа" - това заяви в Благоевград президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов по време на стартирането на кампания за възстановяване на историческите паметници в Пиринския край.

„Един от големите дефекти на нас българските политици е, че гледахме непрекъснато в огледалото за обратно виждане", каза експрезидентът. Първанов призна, че едно от нещата, които не е довършил като държавен глава, е, че не е успял да направи необходимото по каузата за национално помирение.

По думите му българското общество е разделено от калпавите български политици. Народът ни става заложник на некадърно управление и това е проблемът, смята Първанов. Ето защо според него е важно да се намерят параметрите на новото помирение и новото национално самочувствие.

Георги Първанов коментира в отговор на журналистически въпрос искането на вътрешния министър Цветан Цветанов за създаване на комисия "Станишев". „ГЕРБ създава такива комисии, за да се притиска опозиционната политическа сила и нейният лидер", каза бившият държавен глава. Дали пък публикациите за Бойко Борисов в американското списание „Конгрешънъл Куотърли" не е дело на Цветанов и ГЕРБ", попита Първанов.

Цветан Цветанов настоя за създаването на комисия във връзка с лобисткия скандал, свързан със Сергей Станишев, който по време на тройната коалиция превел на австрийския лобист Петер Хохегер 1,5 милиона евро, за да „лъска" името на България в Европейския съюз. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов поиска парламентарна комисия да провери как са правени преводите, как са усвоявани и какъв е приносът за държавата от изхарчените пари.

Други новини от Благоевград