Путин и Първанов подписаха осем ключови споразумения
Путин и Първанов подписаха осем ключови споразумения / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов и руският му колега Владимир Путин подписаха осем важни двустранни споразумения в областта на енергетиката.

Двамата сложиха подписите си под договорите за газопровода "Южен поток", за строителството на АЕЦ "Белене" и за създаването на международната проектна компания за изграждането на нефтопровода "Бургас - Александруполис".

На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков” 2 бяха подписани още пет договорености в рамките на визитата на руския държавен глава у нас.

Не помня да сме подписвали толкова много договори в рамките на една визита, заяви президентът Първанов по време на съвместната пресконференция с руския си колега. По думите на българския държавен глава подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в нашите отношения. Първанов се спря първо на пакета от енергийни договори и посочи, че някои от тях се подготвят с години.

Успяхме в рамките на броени месеци да постигнем благоприятни договорености за развитието на българската икономика. По някои от тези преговори не беше лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните отстояваше своя интерес. Смятам, че постигнахме компромиси, които защитават интереса и на двете страни, каза президентът Георги Първанов.

На съвместния брифинг с българския си колега руският президент Владимир Путин заяви, че резултатите от преговорите показват, че руско-българските отношения се развиват във възходяща линия. Днес успяхме да договорим много важни проекти и това нямаше да е възможно, ако не бяхме сигурни партньори, категоричен бе Путин. Руският президент заяви още, че България има водеща позиция като търговски партньор на Русия, като сред най-важните задачи той открои разширяването на структурата на износа.

Нашата среща съвпада с голямо събитие – 130 години от Освобождението на България от турско иго, отбеляза още Владимир Путин.

Съвместният брифинг на президентите Георги Първанов и Владимир Путин продължава.