50% дял за България в „Южен поток”
50% дял за България в „Южен поток” / снимка: Министерски съвет
България ще има 50-процентен дял от дружеството, което ще стопанисва газопровода „Южен поток” на територията на нашата страна. За първи път „Газпром” подписва споразумение за акционерно участие 50 на 50. Това заяви руският първи вицепремиер Димитрий Медведев.

31 милиарда кубични метра газ ще преминават годишно по газопровода „Южен поток”. Строителството му ще започне до три години и половина след учредяването на компанията, която ще го стопанисва. Изграждането на тръбата ще стане по най-съвременна технология и ще съответства на най-високите екологични изисквания, заяви председателят на Управителния съвет на „ГазпромАлексей Милер. С подписването на този проект и участието на страната ни в него се гарантира много по-голямата тежест на страната ни в енергийната карта на Европа, заяви премиерът Сергей Станишев.

„Това дава възможност за допълнителни доставки за българската енергетика, което е важно условие за икономическото развитие, тъй като нашите нужди бързо нарастват. Количествата допълнителен газ, които може да използваме, чрез съществуващия газопровод са ограничени, тъй като имаме ангажименти и по доставки на други страни, освен доставките, които вървят за нас”, каза премиерът.

Инвестицията, която ще бъде направена на територията на България, се очаква да е в размер на 1,4 милиард евро. Чрез участието си в проекта „Булгаргаз” ще вложи 200 милиона евро, а капитализацията на тези пари през дружеството ще бъде за около 700 милиона евро. Нашата газова компания ще има правото да определя транзитната такса, която ще се плаща на страната ни за преминаването на природния газ през България.

Споразумението, което бе подписано, е за срок от 30 години с възможност за продължаване за следващи 5-годишни периоди. Постигната е договореност и за конкретните измерения на печалбата, която да осигури възвращаемост на инвестицията за срок от 15 години. Сега предстои да бъдат подписани многостранни споразумения с останалите държави през териториите, на които ще преминава газопроводът „Южен поток”.

Чуйте в звуковия файл какво разказа Станишев пред Дарик.