Протестът на млекопроизводителите ще продължи до неделя
Протестът на млекопроизводителите ще продължи до неделя / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Около 600 фермери се включиха в националния протестен митинг на животновъдите, който продължава пред Министерството на земеделието и храните. С разрешение на Столична община фермерите ще продължат протеста си до неделя, съобщи председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Адриан Цаконски. От своя страна министърът на земеделието и храните Валери Цветанов призова за диалог, но фермерите бяха категорични, че искат изпълнение на поставени искания, които основно са за целогодишно осигуряване на субсидии за качественото мляко.

На протестния митинг се събраха фермери от цялата страна и те настояваха само за едно – да бъдат изпълнени техните искания, които са включени в подписаното споразумение с Министерството на земеделието и храните на 6 август. Протестът не мина без освирквания и искане на оставки.

След повече от два часа и половина министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с протестиращите, но безрезултатно. Малко по-късно последва и втора среща. „Разчитам на вашата подкрепа”, каза земеделският министър. „Не мога да отговарям за грешките, които са направени преди шест-седем години. Аз отговарям за тези 128 дни, в които съм тук”, допълни Цветанов.

Министърът на земеделието заяви, че изграждането на идентификационна система на животните и получаване на субсидия на глава добитък ще се случи не по-рано от 2009 година. Цветанов каза още, че е подписана заповед за внасяне на проект в Министерски съвет за промяна на закона за земята и нейната собственост, с която става факт отдаването на земи от държавния и общинския поземлен фонд. Днес е било подадено разпореждане за отпадане на ДДС върху субсидиите за мляко за 2007 година.

Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски призова колегите си да не се отказват, докато техните искания не бъдат удовлетворени напълно.

„Ние трябва по един или друг начин да се обединяваме и следващото нещо, което ще стане, е да внесем искане да се получава от Асоциацията удостоверение за изплащане на субсидиите, за да разберат тези които си стоят и гледат телевизия и викат „А така момчета, ние първи ще си подадем документите”, че те трябва да излязат с нас”, каза Цаконски.