/ Георги Димитров
Председателят на Народното събрание Ива Митева ще свика пленарно заседание за 28 април от 9.00 часа. В дневния ред е довършване на измененията в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и второто четене на промените в Изборния кодекс. Това обяви председателят на парламента пред журналисти след заседание на Председателския съвет на НС, свикано след проваленото днес заседание.

По-рано днес депутатите не успяха да приемат програмата за заседанията тази седмица и пленарното заседание беше прекратено.

Депутатите не приеха програма за работата на парламента и заседанието беше закрито

Решението, което взехме, е да свикам заседание от 9.00 часа с определен дневен ред. В него влиза довършване на правилника на НС и Изборният кодекс - второ гласуване, посочи Ива Митева. Само тези две точки засега, като се разбрахме утре сутринта в 8.30 часа да имаме отново Председателски съвет

Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, да се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки в дневния ред за тази седмица, добави тя.

ГЕРБ иска достатъчно време за обсъждането на промените в Изборния кодекс

"От разговорите, които проведохме - обстановката е спокойна и смятам, че ще съберем необходимите гласове за откриване утре на заседанието и за провеждането му", коментира Ива Митева.

Тя посочи, че тъй като петък е почивен ден, народните представители ще имат време до 18.00 часа утре да внесат предложенията си за другата седмица. Първата сряда от месеца е ден на опозицията, така че те ще имат възможност да си внесат и точки, които ние сме длъжни да разгледаме в рамките на пленарното заседание, допълни председателят на парламента.

Новите партии в парламента обвиниха старите за проваленото пленарно заседание


На въпрос има ли някаква коалиция на старите партии, каквато заподозряха някои от новите в парламента, Ива Митева отговори: "Не смятам, аз не бях и в пленарна зала. Не смятам това, че има някаква коалиция, просто виждате, че конфигурацията е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се взимат решения".
БТА