/ БГНЕС, архив
До момента няма доказателства дали родителите на Йоан са знаели за престъплението
Прокуратурата ще поиска днес постоянен арест за 19-годишния Йоан Матев, който беше задържан за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, съобщава БНР.
 
Няма личен мотив за убийството на Георги в Борисовата градина (ВИДЕО)

Игнатов беше открит на 2 юни 2015 г. на пейка в столичната Борисова градина със смъртоносна прободна рана от нож. От записите на камерите в района тогава се видя, че момче бяга от мястото на инцидента. Самоличността му обаче не беше установена почти две години, дори след като видеото беше разпространено в медиите.
 
Свидетел издал 19-годишния Йоан, задържан за убийството на Георги

Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения.
 
"Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то. Версията, по която продължава да се работи е убийство с цел грабеж, но няма отнети вещи и затова не считаме, че това е престъплението - грабеж с последвало убийство. Разследването разполага със свидетел, пред когото Йоан Матев е направил самопризнания", обясни пред БНТ Румяна Арнадуова, говорител на главния прокурор.
 
Студент задържан за убийството на Георги в Борисовата градина

Тя не посочи самоличността на свидетеля, който е показал къде е ножът. "Свидетелят е лице от близкото обкръжение на Йоан, и пред когото момчето е направило извънпроцесуални признания. Това е единственото, което можем да кажем към този момент", съобщи тя.
 

БГНЕС, архив


Арнаудова заяви още, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за престъплението. Още вчера се появиха информации, че майката на задържания е журналист, а баща му - служител в Гранична полиция.
 
Йоан е студент в специалността "Право" в Благоевградския университет. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците.