Прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев
Прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на Българската народна банка и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление по служба.

Обвинението срещу Цветан Гунев е повдигнато още в понеделник, но от прокуратурата съобщиха едва днес, след като сутринта до няколко медии беше изпратено анонимно писмо, подписано от служител на банката, представящ се като Киро Колев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че обвинението е повдигнато в рамките на разследването, което прокуратурата образува по сигнала на „Протестна мрежа".

От БНБ излязоха с официално съобщение до медиите, в което се казва, че Гунев по свое желание е излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

„От момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Цветан Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", допълват от БНБ. Оттам са категорични, че единствено коментар може да направи самият Гунев или неговият адвокат.

Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор".