От днес започна издаване на сертификати и за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест. За целта информацията трябва да е била въведена в Националния регистър за борба с COVID-19. Документът може да бъде изтеглен от сайта his.bg. Тази сутрин обаче отново имаше моментни сривове на системата, съобщи NOVA.

Пред Столичната регионална здравна инспекция се изви опашка с десетки в подобна ситуация.

Днес е първият ден след карантина на Лилия. Позитивният ѝ антигенен тест за COVID-19 е от 11 октомври. РЗИ я карантинира веднага. Но според Националната здравно-информационна система тя не съществува в регистъра.

Вече издават удостоверения и след преболедуване с антигенен тест (ОБРАЗЕЦ)

„Изписва, че просто този телефонен номер не е валиден или пък лицето не е било установено с COVID-19”, разказва Лилия Горнишка.

Оказва се, че проблемът не е само при нея. Преди два месеца Павлинка влиза в болница с пневмония в следствие на COVID-19. Въпреки това и тя не може да изтегли сертификата си.

„И в системата проверявах, и сега един представител на РЗИ ми каза, че била блокирала системата и не могат да направят нищо. На работното си място не мога да вляза, защото работодателят е пуснал заповед, че който е без сертификат, не може да отиде на работа”, разказва Павлинка Ташкова.

Според здравния министър проблем няма.

„Сутринта ми докладваха, че от полунощ в неделя срещу понеделник системата работи и хората могат да си теглят сертификатите. В момента казаха, че могат да си теглят”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Всеки казус е индивидуален и трябва да се провери къде по веригата може да има допусната грешка при въвеждане на данните, твърдят лаборатории.

Над 56 000 зелени сертификата са свалени само за ден

„Ако всички настройки са направени както трябва, в лабораторните системи спрямо националната такава не би трябвало да има проблем. Всеки трябва да е търпелив, да си потърси навреме резултатите, сертификатите да си ги пази съвестно, за да не се случват такива неща”, каза Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Появиха се и други казуси - преболедували през декември 2020-та година са с валиден тест само за половин година.  Означава ли това, че е изтекъл срокът и ще има ли глобени?

„Би трябвало да се следва година, срок от година. Но това в момента не мога да го коментирам със сигурност”, заяви Любомир Бързев – СРЗИ.

От здравното министерство заявиха, че в документите е вписана валидност за 6 месеца, защото това са правилата на територията на Европейския съюз. В България обаче сертификатът ще важи 1 година и ще се следи датата на позитивния тест. 
NOVA