Президентът на Гърция на среща с Костов и Желю Желев
Президентът на Гърция на среща с Костов и Желю Желев / netinfo

Процесът на разширяване на ЕС е бил основна тема, обсъдена на срещата на президента на Гърция Каролос Папуляс и лидера на ДСБ Иван Костов.

Пред журналисти след срещата Костов каза, че е посочил пред гръцкия президент, че позицията на ДСБ се различава от официалната позиция на правителството за процеса на европейското разширяване. Според ДСБ не трябва да се правят компромиси и изключения за никоя страна и безусловно дадената подкрепа от българските управляващи за членство на Турция в ЕС не се споделя от опозицията, е заявил на срещата Иван Костов.

От ДСБ настояват да се изпълнят всички изисквания и критерии за членство и ЕС трябва да има еднакви претенции към всички кандидатки. Иван Костов е акцентирал също върху използването на турски общности зад граница за намеса във вътрешнополитическия живот на други страни и е посочил, че българският парламент току-що е ограничил една такава възможност с гласуването на второ четене на текстове от законопроекта за избор на евродепутати. Абсолютно нередно е една чужда държава да се намесва във вътрешните работи, да организира гласувания и да нарушава избирателния закон, допълни Иван Костов.

На срещата е било изразено удовлетворение от бързото развитие на икономическите отношения между България и Гърция. Иван Костов е потвърдил, че курсът на приятелски отношения между двете страни се ползва с общонационална подкрепа.

Положението на Балканите, европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона са били основни теми на срещата между президента на Гърция Каролос Папуляс и президента на България от 1990г. до 1997г. Желю Желев.

Била е посочена необходимостта България, Гърция и Румъния да помагат с всички сили на кандидатките от региона да покрият изискванията и критериите за членство, каза Желю Желев пред журналисти след разговора.

Има въпроси на Балканите, които не могат да се решат, докато по-голямата част от страните не са членове на ЕС и на НАТО, посочи Желю Желев.