Президентът: Има корупция в политическия живот
Президентът: Има корупция в политическия живот / снимкa: Sofia Photo Agency
През изминалата година се сблъскахме с доста негативни явления - с тази констатация президентът Георги Първанов започна изявлението си по повод първата годишнина от втория си мандат като държавен глава. Той посочи за пример силната незаинтересованост на избирателите при два вида избори.

Всеобщо е мнението, че корупцията в политическия живот се запазва, въпреки усилията за нейното ограничаване, каза още Първанов. Президентът посочи отчуждението на гражданите към партиите, при силно стесняване на политическа база и членска маса, затихващ организационен живот и слаба кондиция.

С всеки изминал ден дебатите в българската политика се свеждат до проблемите на партиите и междуличностните отношения. Последните ден-два имаме примери на разменени тежки реплики. Питам се - това ли е перспективата на българския политически дебат? – каза Първанов.

Според него се налага оздравяване на политическата система. Президентът Георги Първанов смята, че са необходими промени в избирателната система и в Закона за политическите партии. Президентът добави, че през втората половина от мандата си ще работи за промяна в президентските правомощия, позволяваща държавният глава да свиква референдум.

По повод първата година от втория си мандат президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин ще отговорят на въпроси на български и чуждестранни медии, както и на въпроси на граждани. Събитието се провежда в НДК.