Престъпна небрежност и чиновническо отношение доведе до трагедията с влака
Престъпна небрежност и чиновническо отношение доведе до трагедията с влака / снимка: Вероника Христова

Престъпна небрежност и чиновническото отношение към пътуващите хора доведоха до трагичния резултат след пожара във влака София-Кардам. Това каза в „Пропаганда” по Дарик радио бащата на загиналия Даниел Вичев – Васил Вичев.

Недопустимо е животът на всички пътници в една влакова композиция да бъде поверен на 4-5 човека, които обаче нямат връзка нито с началник-влака, нито с машиниста, нито с неговия помощник, коментира Вичев. Според него големите шефове не познават транспортния процес. Не може в 21 век да няма магнитен носител, в който да се съдържа информация за пътуващите, каза още бащата на Даниел. Той не смята, че само шафнерът на влака е виновен. Първите симптоми за пожар във влака са започнали на около 20 км преди да стигне мястото, където е спрян аварийно. Около 20 минути се прави опит да бъде откачен горящия вагон, а не е ли най-логично първо да бъде спрян този влак, да бъдат отключени вратите, пита Васил Вичев. Той заяви, че не е против системата на БДЖ, Министерството на транспорта, локомотивния машинист, а е срещу чиновническото безхаберие в тези ведомства.


Трябва ми още малко технологично време, за да завърша пъзела в личното ми разследване за причините на инцидента, каза още Васил Вичев.

Повече чуйте в прикачения звуков файл

На въпрос как вижда разрешаването на случая, Вичев отговори, че високо платените държавни чиновници вече са написали сценария: следователят няма да приключи работата си за 2 месеца, след това ще поиска още два и още два. Тогава ще бъде написан един литературен роман, дълъг колкото Айфеловата кула. После ще бъде внесен в прокуратурата, а някъде около 3000 година ще има становище на съда, което ще бъде: Вина има, виновни няма, коментира Васил Вичев.