/ БГНЕС
Предвиждат работодатели с 50 до 99 работници да наемат поне един човек с увреждане
99667
Предвиждат работодатели с 50 до 99 работници да наемат поне един човек с увреждане
  • Предвиждат работодатели с 50 до 99 работници да наемат поне един човек с увреждане
От следващата година работодателите у нас ще бъдат задължени да наемат хора с трайни увреждания, като всяка фирма ще има квота според броя на работниците си. Това предвиждат текстове от законопроекта за хората с увреждания, приети на второ четене от социалната комисия в парламента.
 
Патриотите предлагат поправка в Кодекса на труда

Депутатите отхвърлиха предложението на Патриотите за отпадане на квотите, а Патриотите доброволно оттеглиха другото си предложение - да се премахне закрилата от уволнение за хората с увреждания, заложена в Кодекса на труда. С одобрените текстове се въвежда и по-висока финансова подкрепа за хората с увреждания - от 24 до 198 лева месечно в зависимост от процента на неработоспособност. От ГЕРБ внесоха и обещаното предложение социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. То беше прието въпреки несъгласието на протестиращите майки.
 
Социалният министър остава начело на Съвета за интеграция на хората с увреждания, одобри комисия в НС

Въпреки предложението на НФСБ да се премахнат квотите за работодатели, както и глобите при неплащане на компенсационната вноска за незаети места, депутатите от социалната комисия гласуваха запазването им с промяна в едно от изискванията, свързано с предприятията, в които работят между 50 и 99 души, които ще бъдат длъжни да наемат един човек с увреждане. За големите фирми се запазва квотата от 2 на сто от състава на персонала. Остават изключенията, които могат да използват работодателите – ако производството не позволява наемане на хора с увреждания или при липса на кандидати, насочени от бюрото по труда. В останалите случаи за всяко незаето място работодателят ще дължи по 30 на сто от минималната работна заплата месечно, а ако не ги внася, ще плаща глоба.
 
Проектозаконът за хората с увреждания мина единодушно на първо четене в НС

От БСП предложиха увеличение на месечната помощ за хората с най-нисък процент инвалидност – от 50 до 75 на сто, както и промяна в начина, по който се изчислява помощта при хората с над 90 на сто инвалидност и право на чужда помощ. Идеята им е за най-леките увреждания помощта да стане 10 на сто от линията на бедността вместо заложените 7 на сто. Тя беше отхвърлена, като Калин Поповски от Патриотите обясни, че повечето от тези хора работят и така предложената сума от 24 лева месечно е достатъчна. Другото предложение също не получи подкрепа и така месечните помощи ще бъдат в пет вида размери  - 198 лева ще получават хората с 90% и повече неработоспособност, които имат право на чужда помощ и получават социалната инвалидна пенсия.
 
ГЕРБ предлага социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

Един от най-дискутираните текстове – кой да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, беше гласуван с предложението на ГЕРБ това да бъде социалният министър. Миналия месец представители на организациите на хората с увреждания поискаха постът да се заеме от вицепремиер, а днес майки от „Системата ни убива” застанаха на същата позиция – това да бъде вицепремиер, който да координира работата на няколко министерства. До предложението на ГЕРБ се стигна след предложение от страна на майките, който първоначално предвиждаше ресорният вицепремиер, който е Валери Симеонов към момента, да заеме този пост.