Предучилищното образование трябва да бъде узаконено, заяви новият министър на образованието
Предучилищното образование трябва да бъде узаконено, заяви новият министър на образованието / снимка: zhivkozhelev.com

Предучилищното образование трябва най-после да бъде узаконено, защото сме в Европа и в 21-ви век, има глобализация и ученето през целия живот е задължително. Това каза новият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев на церемония в МОН, след като прие поста от служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова, предава БТА.

По думите на Коларова със сигурност министър Танев ще стъпи върху онзи проект на закон за училищното образование, който беше подготвен от правителството на ГЕРБ, а не на закона на министър Анелия Клисарова, който никога не е стигал до финален етап, защото в него имаше съществени, нерешени въпроси. За закона за училищното образование предполагам, че новото правителство по-скоро ще търси хармония между приоритетите, които са заявили коалиционните партньори, подкрепящите партии, и между онази добра основа на законопроекта, която почти беше приета от 41-ото Народно събрание, заяви Румяна Коларова по повод на бъдещето на законопроекта за училищното образование, който се подготвя от години, но не се приема по-различни причини.

Министър Танев каза, че има "три деца, през шест години" и добави, че е бил потърпевш и продължава да е потърпевш от една изключително тромава учебникарска система, при която учениците "не научават достатъчно добре". "Това е вторична неграмотност, която се шири", отбеляза новият образователен министър.

Архаизъм в България е това невероятно разделение, което го има между висшето образование и науката, и това показва, че има остатъци от по-предни епохи, каза министър Танев.Той добави, че каквото може да направи в тази сфера ще го направи, но отбеляза, че това са дълги и сложни процеси. Министър Танев обеща, че ще провери какво става и с разпределението на средствата във Фонда за научни изследвания.

За съжаление, образованието, както и здравеопазването, са много тежки и големи ресори, и като всичко в България - най-тежките ресори са в пълна зависимост от пределната партийност, коментира министър Тодор Танев. Той заяви, че мрази революциите и ще продължи работата си в МОН "с възможно същите хора, които са в него".

По традиция на МОН министър Румяна Коларова подари на новия образователен министър училищен звънец.