Правят дарителски фонд в МОМН заради кризата
Правят дарителски фонд в МОМН заради кризата / Sofia Photo Agency
Правят дарителски фонд в МОМН заради кризата
22541
Правят дарителски фонд в МОМН заради кризата
  • Правят дарителски фонд в МОМН заради кризата

От следващата година към просветното министерство ще заработи дарителски фонд, който да подпомага талантливите и да намали броя на отпадащите от системата, съобщи заместник-министърът на образованието доц. Сергей Игнатов. Идеята е на министър Йорданка Фандъкова, а такъв фонд е съществувал към министерството на образованието преди 9 септември 1944 година. Игнатов прогнозира, че заради задълбочаващата се криза у нас в първите месеци на следващата година ученици и студенти ще напускат системата поради финансови причини.

„Аз зная за студенти и за незаписване в университетите в рамките на около 400-500 души в момента, които имат финансови проблеми. Ето защо е необходимо наистина да има към министерството един такъв дарителски фонд, за да може да се реагира. С тези деца сега се оправихме, защото всеки от нас познава някого, подкрепихме ги. Обаче имайте предвид, че кризата през февруари вече ще бъде доста силна. За възстановяване на фонда са необходими законодателни стъпки, нормалното е да заработи следващата година".

На въпрос откъде ще се набират средства за този фонд - от дарения или ще участва и държавата, той каза: „Мисля, че трябва да бъде само от дарения. Преди 9 септември това е бил най-силният след пенсионния фонд. Аз очаквам кризата да се задълбочи и студентите да са повече от сегашните 400".