евро лев
евро лев / БГНЕС
Правната комисия отхвърли предложението за референдум за запазване на лева, предаде БНТ.

По-рано депутатите от комисията приеха декларация за спирането на процедурата за избор на нов главен прокурор. Днешното гласуване идва след като депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента призив към ВСС.

Депутатите одобриха декларацията срещу избора на нов главен прокурор с 15 гласа "за" и 6 гласа "против". Тя беше предложена като първа точка от дневния ред на заседанието на комисията, лично от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

ИТН внесе промени в Закона за провеждане на референдум

В декларацията се иска изборът на нов главен прокурор да се случи след две неща - след окончателното произнасяне на Конституционния съд по жалбата на бившия главен прокурор Иван Гешев, както и след окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.

По време на дебатите за референдума за запазване на българския лев депутатката от "Възраждане" Константина Петрова обвини Явор Божанков, че ѝ е снимал краката.
Божанков заяви, че "това е референдум на страха, плашат ни хората, които ни плашеха с ваксини. Това е референдум срещу Европа". Той беше прекъсван на няколко пъти от депутати на "Възраждане", които седяха зад него с подвиквания "дръж се мъжки, ще ти се стъжни".

Божанков извади телефона си да снима колегите си, когато реагира Константина Петрова, удряйки телефона му. После тя се оплака, че той я е ударил през ръцете. Пред депутатите тя обяви, че той ѝ снима краката. "Никога не съм снимал колега от "Възраждане", тя стана и се опита да ми вземе телефона - срамно е", отговори той.
БНТ