Правителството води атака срещу БАН, смятат учени
Правителството води атака срещу БАН, смятат учени / снимки: Sofia Photo Agency
Правителството води атака срещу БАН, смятат учени
46744
Правителството води атака срещу БАН, смятат учени
  • Правителството води атака срещу БАН, смятат учени

През последните години Българската академия на науките е спечелила над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро. Това опровергава думите на образователния министър Сергей Игнатов, обяви председателят на Академията Никола Съботинов. БАН готви нови протести. В сряда ще има шествие, когато на заседание на парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет за 2012 г.

Учени от БАН дадоха специална пресконференция заради „недопустимата атака и лъжливи твърдения от страна на Правителството срещу Академията".

От БАН обявиха, че диалог с правителството няма. Според учените срещу академията се води недопустима атака. Академик Съботинов обвини образователния министър Сергей Игнатов в некомпетентност заради това, че не прави разлика между работата на един университет и научен институт.

От академията не са съгласни, че в БАН работи повече технически персонал отколкото учени и отхвърлиха идеята докторантите да поемат функциите на помощен персонал. Академиците отново повториха, че изследователите работят в изключително лоши условия - без парно и на съкратено работно време.

Ако се одобри бюджета от 54 млн. лева за 2012 г., средната заплата в БАН ще е по-малка от 480 лева. Академик Съботинов припомни още, че Академията вече е извършила реформи - съкратени са над 1400 души, 27 института бяха закрити, а докладът от свършеното през 2010 г. беше одобрен от парламента.

Правителството води атака срещу БАН смятат учени
netinfo

В края на октомври акад. Съботинов определи бюджета от 54 млн. лева за БАН като „една катастрофа”. По думите му, ако този бюджет се приеме за 2012 г., средната работна заплата в БАН ще е 478 лева. През тази година средната работна заплата в академията е 560-570 лева, посочи акад. Никола Съботинов. Той каза, че заради „окастрения” бюджет на БАН и за 2011 г. учените излизат в неплатен отпуск за месец и половина или за два месеца в различните институти. Нямаме средства за заплатите на учените, но са ни необходими и пари за поддържане на инфраструктурата на БАН, за да може да се работи по различни международни проекти, коментира председателят на академията.

На 1 ноември стотици учени от БАН излязоха на бдение със свещи пред централата на Академията заради предвидения бюджет за следващата година. Такива протести имаше и миналата година, когато правителството задели 59 млн. лв. за наука. Протестиращите обиколиха парламента със запалени свещи и плакат „Бюджет 2012 убива БАН!”.