Няма да има искането от синдикатите на МВР увеличение от 10% на заплатите в сектора
Правителството прие и изпрати към парламента законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. Основните параметри са ясни - 3% дефицит, очаквана инфлация от 8,7% за годината, 1,8% ръст на БВП. Това обяви финансовият министър Асен Василев на брифинг след края на заседанието на Министерския съвет.

Дългът, който е заложен за тази година, е в общ размер на 7,5 млрд. лева, от които 3 млрд. са по стари плащания. Тоест новият дълг, който взимаме, е в размер на 4,5 млрд. лева. Дългът към БВП ще бъде 22%, в края на миналата година е бил 21,8%, обясни още Василев.

Заведенията с гневна позиция за Бюджет 2023 и слабия старт на сезона по морето

На отговор на въпрос дали приходите от евентуална продажба на ядрено оборудване ще увеличи приходната част, той обяви, че това са активи на Националната електрическа компания,и нямат отношения към държавния бюджет.

Правителството разглежда Бюджет 2023

Той обясни, че се запазват всички социални плащания и се надграждат някои от мерките, заложени от служебния кабинет.

"Изключително важно е, когато провеждаме политика по доходите, да се провежда еднакво. Миналата година с актуализацията на бюджета заплатите в сектор "Сигурност" бяха увеличени с 20%, както и на други сектори. Политиката по доходите на служебния кабинет, която ние запазихме, беше да увеличим с 10% заплатите в секторите, които не са били увеличени миналата година. Това, което обещахме, е през 2024 г. да се проведе политика по доходите, с които да бъдат увеличени заплатите на служителите на МВР", посочи той.

"Имахме разговори с колегите от ГЕРБ, както и в Комисията по бюджет и финанси. Колегите казаха, че имат някои бележки по законопроекта, но ще подкрепят бюджета", уточни финансовият министър.