Вече 146 години ние, българите, народът на Ботев, почитаме и неговия подвиг, и героичната му смърт - героична в истинския смисъл на думата. Поклон пред паметта на Ботев! Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание Йордан Терзийски от ПГ на "Продължаваме Промяната". Тя е по повод на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

"В 12:00 ч. днес свеждаме глави в памет на поета-революционер Христо Ботев, загубил живота си за свободата и независимостта на България, се посочва в текста. Свободата, която Ботев издига на пиедестал, не е даденост, тя е ценност, която е извоювана, а за да я пазим, трябва да продължим да се борим - всеки един от нас, да се борим срещу неправдите, срещу схемите, срещу корупцията, които задушават свободата", призоваха от "Продължаваме Промяната". 

"Загубихме ли себе си - не! Заветът на Ботев ни учи - когато имаш цел, когато работиш за благоденствието на народа си, когато не те е страх от жертвите, които трябва да направиш, тогава няма как да загубиш себе си и пътя си", се казва още в декларацията.