Посрещнахме Новата Година и влизането в ЕС с грандиозен спектакъл
Посрещнахме Новата Година и влизането в ЕС с грандиозен спектакъл / netinfo


На площад "Александър Батенберг" в столицата се проведе празничният спектакъл, който е част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на страната ни към ЕС. 
 
Спектакълът “България в Европейския съюз” се излъчи пряко по трите национални телевизии БНТ, БТВ и Нова телевизия, по държавното радио, по Българското национално Дарик радио.

Излъчено беше и видеообръщение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, в което той отправи послание към България. Барозу най-напред поздрави страната ни и каза, че това забележително постижение се е осъществило благодарение на усилията на българите. "Вашите усилия показаха желание за свобода и демокрация и съпричастност към европейското семейство и общите ценности", каза Барозу. Той отбеляза, че положените усилия са били в интерес на България, за да се укрепи демокрацията и модернизира страната, да се направи правосъдието независимо и безпристрастно.

"ЕС ще изрази своята солидароност с България чрез щедра подкрепа със структурните и земеделски фондове. Това ще направи възможно да изравните своя жизнен стандарт с този на ЕС", подчерта Барозу. Той каза, че ЕС вече е най-големият търговски партньор в света, особено след присъединяването на още 30 милиона души в лицето на осемте милиона от България и 22-та милиона от Румъния.

Мотото на разширения ЕС е "Обединени в своето разнообразие", каза още той.
"Добре дошли в Европейския съюз", каза на края на речта си на български език Барозу.

Точно в 00:00 ч. на 1 януари 2007 г., когато България официално стана член на ЕС, под тържествените звуци на националния ни химн, в центъра на столицата започна и светлинно шоу като призив към всички българи да отпразнуваме заедно Новата година и членството на страната в ЕС. Шоуто бе поверено на един от най-известните и престижни светлинни и сценични артисти в света Герт Хоф. 
    
Днес на 1 януари 2007 г., в присъствието на президента Георги Първанов, председателя на парламента Георги Пирински и премиера Сергей Станишев ще бъдат тържествено издигнати знамената на България и на Европейския съюз. Церемонията ще се състои пред Паметника на Незнайния войн. Сред поканените за участие чуждестранни гости са председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, еврокомисарят по разширяването Оли Рен,  министърът на външните работи на ротационния председател на ЕС Германия Франк-Валтер Щайнмайер, докладчикът за България в ЕП Джефри Ван Орден,  представители на дипломатическия корпус.   
 
Честванията за присъединяването на България към ЕС ще бъдат съпътствани и от поредица от политически разговори и срещи, основна тема в които ще бъде съдбата на осъдените в Либия български медицински сестри и палестинския лекар. Премиерът Сергей Станишев изрази консолидираната позиция на правителството като заяви, че влизането на страната в ЕС е историческо събитие, което трябва и заслужава да бъде отбелязано.
 
Тържествата за отбелязването му са повод институциите и гражданите да изразят солидарността си с Нася, Кристияна, Снежана, Валя и Валентина и да им дадат сигнал, че не са се отказали да се борят за тяхното завръщане у дома живи и здрави, посочи министър-председателят.