Покрай празниците броят на киберпрестъпленията расте
Покрай празниците броят на киберпрестъпленията расте / снимка: sxc.hu
Броят на киберпрестъпленията нараства покрай празниците
48336
Броят на киберпрестъпленията нараства покрай празниците
  • Броят на киберпрестъпленията нараства покрай празниците

Кражбата на финансова информация е най-актуалното киберпрестъпление в момента, заяви началникът на „Компютърни престъпления” при ГДБОП Явор Колев. С нарастване броя на потребителите на Интернет в България се увеличават и киберпрестъпленията. По думите му загубите от организираната киберпрестъпност в световен мащаб се изчисляват на 1 трлн. долара.

Най-често срещаният проблем е атакуването на мобилни устройства на обикновени потребители, с които те извършват различни дейности, включително разплащания, обясни Колев. Мерките за безопасност са свързани с това да се използва лицензиран софтуер, да не се дава физически или онлайн достъп до мобилното устройство, уточни той. „Атакуват устройства на потребители, които неспазват определени мерки за сигурност и дават достъп на организираната престъпност до тези устройства. Знаете, чрез тях се извършват различни услуги - разплащания, обмен на информация, общуване. В момента това е едно от най-модерните престъпления”, коментира Колев.

Около празниците киберпрестъпленията ще зачестят, заради увеличеното пазаруване чрез Интернет и обмяната на информация, предупреди още Явор Колев и даде пример за разкрита престъпна група. „Вчера имахме реализация на част от международна организирана престъпна група, крадяща банкова информация. В последствие данните се записват на пластики и се пазарува от различни магазини в България”, съобщи той.

От МВР уточниха, че мрежата е била създадена изключително професионално, като за целта били ползвани чуждестранни хакерски форуми за обмен на информация, виртуална световна банка за анонимно разплащане и други способи, чрез които участниците прикривали следите си. При извършването на престъпната дейност участниците в схемата спазвали строга дисциплина и висока конспиративност при общуването.

Днес беше даден официалното начало на проекта „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността” по програма „Превенция и борба с престъпността” на ЕС. По проекта ще бъдат проведени семинари на територията на цялата страна и ще бъдат обучени 80 служители. Проектът е на стойност 100 000 евро и цели да бъде разработена българска национална платформа в борбата с престъпността.