Пламен Константинов: Българинът не е колективен играч
Пламен Константинов: Българинът не е колективен играч / снимка: Darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Пламен Константинов: Българинът не е колективен играч
83191
Пламен Константинов: Българинът не е колективен играч
Интервю на Кирил Вълчев със селекционера на националния отбор по волейбол Пламен Константинов
  • Пламен Константинов: Българинът не е колективен играч
  • Интервю на Кирил Вълчев със селекционера на националния отбор по волейбол Пламен Константинов

Българите не сме колективни играчи, коментира в интервю за обзорното предаване на Дарик „Годината" селекционерът на българския волейболен отбор Пламен Константинов. Според него думата на изминаващата година е „конфликт".

Константинов каза, че ако волейболните ни национали бяха станали първи на европейското първенство, това е щяло да бъде изненада. "Първо, защото като потенциал, ако гледаме реално на нещата, може би този отбор реално нямаше такъв потенциал да гони шампионска титла. Липсва ни като бройка качествени състезатели, които да играят на високо ниво не само в националния отбор, но и на европейска сцена с клубните си отбори", каза националният селекционер.

Българите измъкнаха гейм на Италия, но изпуснаха медалите (СНИМКИ/ВИДЕО)

На въпрос дали това може да се каже и за българите в други сфери - че сме добри, но нямаме отбор от много качествени хора, Константинов отговори: "Спортът е огледало на това, което се случва реално в държавата. Проблемите са едни същи. Може да се каже, че ние не сме колективни играчи като манталитет".

Константинов е категоричен, че волейболистите ни са демонстрирали, че са отбор по време на европейското. Не смята обаче, че България е отбор в политиката, в обществото. "Толкова години се говори за гражданско общество, което не съществува в България. Не трябва да се разглеждаме и в един отбор да се гледаме като индивидуалности, да наблягаме или да слагаме на преден план личните си взаимоотношения. Трябва да търсим общия интерес и ако щете, трябва да се използваме един друг", каза Константинов.

Според него един от проблемите в България е, че политиката не се разглежда като нещо дългосрочно. Търси се моменталният ефект от днес за утре, но дългосрочните политики и стратегии липсват, коментира той.