Пеевски получил достъп до най-секретната информация
Пеевски получил достъп до най-секретната информация / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Делян Пеевски е получил е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура, пишат в. „Сега”.

Обикновено процедурата отнема поне месец, но в неговия случай са били нужни само две седмици, за да може той да бъде проверен за благонадеждност - вкл. да бъдат проверени сметките му, да се види дали срещу него има проверки от службите и образувани досъдебни производства.

Неясно е и на какво основание Пеевски е трябвало да получи достъп до документите с гриф „Строго секретно”. При това такъв достъп той е получил на 11 юни, три дни преди да бъде избран от Парламента за шеф на ДАНС.

На 14 юни премиерът Пламен Орешарски изненадващо предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът одобри кандидатурата му за петнайсетина минути и без реални дебати. Веднага след това Пеевски се закле като председател на ДАНС, влезе в новия си кабинет и дори намери време да проведе работни срещи с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Само за часове хиляди граждани се организираха за протест пред Министерски съвет, а президентът Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета „Орешарски” е изчерпано и настоя Парламентът да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

На 15 юни Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за оставката. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата.