Парламентът гласува прекратяване на мандата на Пламен Цеков
Парламентът гласува прекратяване на мандата на Пламен Цеков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков е първа точка за четвъртък според проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

В последните дни отношенията между здравното министерство и касата се изостриха, като беше поискана и оставката на Цеков. Шефът на НЗОК обаче беше категоричен, че здравният министър Таня Андреева превишава правомощията си, като изисква да й бъде предоставена информация, която не е от компетенцията на министерството. Цеков заяви, че няма да подаде оставка.

Като втора точка в четвъртък се предлага депутатите да подложат на първо гласуване на два законопроекта за промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Единият проект е на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, а вторият - на Цветан Цветанов и група депутати от ГЕРБ, допълва БТА.

Предлага се парламентът да избере състава на парламентарните комисии по образование и наука и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, както и постоянна делегация в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.