Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова / БГНЕС
Въпреки че са в ареста от 7 месеца, съдът наложи забрана за напускане на страната на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Искането бе направено от прокуратурата с мотива, че миналия петък съдът пусна под домашен арест двете обвиняеми. Те обаче така и не напуснаха ареста – прокуратурата протестира решението веднага, а изпълнението му бе спряно поне до произнасянето на втората инстанция. Защитата пък не възрази срещу наложената днес забрана, тъй като по думите на адвокатите Иванчева и Петрова определено нямали планове да пътуват в чужбина.   
 
В петък по обяд Специализираният наказателен съд уважи искането за пускане под домашен арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Основният мотив на съдия Иво Хинов беше влошеното им здравословно и психологично състояние. Хинов допълни, че правото им на защита също е нарушено заради лошите условия в ареста, където двете пребивавали в зле осветено, влажно и тясно помещение.

Иванчева и Петрова със забрана да напускат страната
 
Решението трябваше да влезе в сила веднага, но след светкавичен протест от прокуратурата, още същия следобед изпълнението на домашния арест бе спряно поне до произнасянето на втората инстанция. Иванчева и Петрова пък не излязоха дори и за малко от ареста, тъй като по думите на Иво Хинов заради административен пропуск документите с решението не били изпратени до МВР.
 
Вчера прокуратурата пък поиска на Иванчева и Петрова да бъде наложена и забрана за напускане на страната. Днес защитата не възрази. Според адвокатите Иванчева не планирала пътувания в чужбина, а мечтата й била свързана с това да може сама да си отваря прозореца.

Иванчева и Петрова остават в ареста засега
 
Подобна забрана е превантивна мярка, която няма смисъл, ако обвиняемите са в ареста, и може да бъде взета предвид от втората инстанция, когато определя дали Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест.
 
Съдия Иво Хинов уважи исканата забрана, но заяви, че до момента нито една съдебна инстанция не е констатирала опасност от укриване, докато прокуратурата продължава да настоява, че такава има. По думите на Хинов основната цел на съдебния състав е да осигури нормална защита на двете обвиняеми, а забраната за напускане на страната била крачка в тази посока. 

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Иванчева и Петрова са подсъдими за взимане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартал „Младост”. Двете са под стража от 17 април, когато бяха задържани при показен 5-часов арест на централен столичен булевард. През август пък Иванчева бе заведена до столична болница с белезници и окови на краката.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?