Опозицията иска свалянето на Овчаров от министерския пост
Опозицията иска свалянето на Овчаров от министерския пост / netinfo
Взаимните обвинения в корупция, изнудване и заплахи между директора на Националната следствена служба Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров провокираха искания за оставки в парламента.

Левицата защити министъра си и настоя Александров да бъде отстранен, докато приключи проверката на прокуратурата. Опозицията поиска и двамата да бъдат освободени.

Следовател №1 беше обвинен от шефа на “Булгартабак” Христо Лачев, че е искал ежемесечно да му изплащат по 150 000 лева. Същевременно директорът на следствието Ангел Александров твърди, че министър Овчаров му отправял заплахи и използвал незаконни способи, за да предотврати разследване срещу шефа на частната консултантска фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев.

Социалистите бяха категорични, че няма противопоставяне БСП – ДПС по повод скандала и призоваха той да не се превръща в коалиционен проблем. От велицата поискаха освобождаването на Ангел Александров до приключване на разследването и защитиха министъра си.

Шефът на червените в парламента Михаил Миков обясни: "Румен Овчаров в никакъв случай не взима решения по разследване, не доказва факти. Той носи своята политическа отговорност, никой не е над закона".

Според Татяна Дончева от левицата от замесването на името на Румен Овчаров интерес имат ГЕРБ и среди в БСП, представени на правителствено ниво, които търсят бъдещо партньорство с Борисов, но са малцинство в социалистическата партия.

Независмите депутати Димитър Абаджиев, Елеонора Николова и Лъчезар Иванов започнаха подписка с искане за освобождаване на Румен Овчаров.

От „Атака” и ОДС настояват и министърът, и шефът на следствието да бъдат отстранени от длъжност. Сините започват консултации за искане на вот на недоверие към правителството, съобщи заместник-председателят на партията Иван Сотиров.

От ДПС и БНС настояха временна анкетна комисия да провери случая. От ДПС, които в края на миналата седмица защитиха обвинител номер едно, този път бяха лаконични, че работа на прокуратурата е да изясни казуса.

Скандалът с НСлС, министъра на икономиката, „Булгартабак” и „Топлофикация” е изключително тревожен – това заяви лидерът на втория по големина партньор в управляващата коалиция НДСВ Симеон Сакскобургготски.

На въпрос дали НДСВ ще подкрепи коалиционните си партньори за временно отстраняване на директора ан НСлС, Сакскобургготски заяви: „Първо ще се чуем, пък тогава. Ако само се концентрираме върху корупция, корупция и още корупция – мисля, че няма да свършим много добра работа. Трябва да се гледа на нещата по един прагматичен начин и да се съобразяваме със законите, и разбира се – да се действа”.

Чуйте какво още каза той в репортажа на Светослав Иванов във втория звуков файл.