Опашки пред застрахователните дружества, но срокът за завеждане на щети е удължен
Опашки пред застрахователните дружества, но срокът за завеждане на щети е удължен / снимка: БГНЕС, архив

Стотици автомобили със счупени предни, задни и странични стъкла, надупчени ламарини и много изнервени хора на опашка - такава гледка завари репортерът на Нова ТВ пред един от застрахователните пунктове за завеждане на щети в столицата на бул. „Драган Цанков".

Още от ранните часове на деня множество хора искат да декларират щетите по колите си след силната градушка на 8-ми юли. Някои от тях чакат дори от 12 ч. вечерта, като били пренощували в колите си.

„Как така никой не можа да каже, че идва такава буря?", питаха се хората на опашката.

„Беше като под обстрел. Нямаше къде да се скрием. Беше ужасяващо", разказа мъж, чиято кола е с надупчено задно стъкло от градушката. „Очаквам най-доброто от застрахователите, макар че се съмнявам това да се случи. Щетите са огромни, съмнявам се да покрият всичко на 100%. Ако трябва да си поправям колата, 10 000 лева няма да стигнат", категоричен бе мъжът.

Друг шофьор призова застрахователите, както са взимали парите за застраховката, така сега и те да бъдат експедитивни, разбиращи и коректни със заплащането.

Междувременно застрахователите успокояват, че ще работят с удължено работно време. Също така вече е удължен срокът за завеждане на щети вследствие на градушката. Той е удължен на 30 дни.

„Има достатъчно пари. Затова съществуват застрахователите - да трупат резерви и в такива тежки моменти да възстановят щетите на своите клиенти". Успокоението дойде в ефира на „Здравей, България" от председателя на УС на едно от застрахователните дружества - Пламен Ялъмов.

„Щетите не са толкова големи, въпросът е да обслужим бързо клиентите", допълни той.

„Почти всички застрахователи направихме една организация след градушката - удължихме срока за завеждане на щети от 7 на до 30 дни, за да могат хората да дойдат спокойно и да заведат щетата и да пратим в колата в сервиз, за да се оправи", допълни Ялъмов и обясни, че застрахователите отчитат сериозността на ситуацията и че ще направят всичко възможно за своите клиенти.

По думите на Пламен Ялъмов, някои компании предлагат възможността на своите клиенти да заведат щетите по телефон.

Източник: NovaNews.bg