Няма връзка между „Лиани” и смъртта на Ахмед Емин
Няма връзка между „Лиани” и смъртта на Ахмед Емин / Sofia Photo Agency

Министерството на вътрешните работи не разполага с информация да е заплашен етническият мир. Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик радио генералният комисар на МВР Павлин Димитров. Той бе категоричен, че „не се усеща и не се чувства такова напрежение“. Според Димитров няма връзка между разработката „Лиани“ за финансирането на ДПС и смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на Ахмед Доган. Оперативните разработки са свързани с конкретни физически лица.

Има ли прехвърляне на „Лиани” от една служба на друга?

Нека не влизаме в детайли. Министърът на вътрешните работи беше пред комисията, необходимата информация, все пак има ред, по който се осъществява контрола на службите за обществената сигурност.

Преместено ли е това нещо от ГДБОП в Националната следствена служба и какъв смисъл е имало в това?

Ако това е било нужно за разследването, нормално е да се случи.

Ако се е случило през 2006 година, а до 2008-а няма никакъв резултат и чак сега отива в прокуратурата... Хората ще си кажат, че нещо като е свързано с някоя партия и с големи политици…

Нека да не навлизаме в тази тема, има органи, прави се проверка, има парламентарен контрол. Нека парламентарните комисии да се произнесат.

Заплашен ли е етническият мир в България? Има ли полицията оперативни данни за такова нещо?

Като полицейски служител и генерален секретар на Министерството на вътрешните работи мога да кажа, че МВР не разполага с такава информация.