Наш робот, който може да спаси човешки живот, тъне в забвение
Наш робот, който може да спаси човешки живот, тъне в забвение / NovaNews.bg

Робот, който секунди след експлозия може да влезе на място, като това в Горни Лом, и да регистрира човешки живот, тъне в забвение, съобщава Нова телевизия.

Няма пари за доразработването на изобретение на учените от Русенския университет, които са създали машината - "сръчен робот".

Тя може да обезврежда импровизирани взривове и да засече човешки пулс.

Роботът седи, покрит с паяжини, в един от корпусите в университета в Русе. Машината, която може да спасява човешки животи, още не е използвана в екстремни ситуации. Тествана е само с учебна цел.

„Робът разполага със сеизмични-акустични сензори, които могат да търсят наличие на живот - детектори на живот", каза доц. Даниел Братанов. „Тези детектори установяват сърдечна дейност, дали човекът диша, ако има стенания от страна на пострадалите".

Изобретението на доц. Братанов може да копира изцяло човешките движения. Идеята за създаване на „сръчен робот" възниква след редица терористични атентати в Москва.

„Роботът е с две функции. Едната е спасителни действия след настъпили бедствия и аварии, а другата е обезвреждане на импровизирани взривове - бомбите, които правят терористите. Те ги правят с подръчни средства", казва доц. Братанов.

Той е категоричен, че роботът е физически остарял. Той е на повече от 6 години и се нуждае от сериозна профилактика, но няма пари за това.

Подробности вижте във видеото

Източник: Novanews.bg