Налагат незаконни такси за спиране пред гараж
Налагат незаконни такси за спиране пред гараж / БГНЕС, архив

„От около месец започнаха да валят жалби срещу Центъра за градска мобилност. Тази фирма на Столичната община събира парите за паркинг. Проблемът е, че без да има промяна в наредбата за паркиране в Столичната община, от компанията започнаха да таксуват автомобили, които са спрели пред гаражи. А нямат правно основание".

Това коментира пред „Труд" Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители".

По думите му това се случвало постоянно от месец насам:

„Платеното почасово паркиране се осъществява само и единствено в обозначените зони. Всички останали общински територии, в това число тротоари, зелени площи, не са част от зоната за платено почасово паркиране. Ако даден автомобил паркира на тротоар в градинка или пред гараж, когато това пречи на собственика да има достъп до гаража си, тогава може да се налагат глоби или санкции, но не и да се изисква платено почасово паркиране. В момента Центърът за градска мобилност поставя скоби на хора, които са спрели пред гаражи, но не поставят скоби на тези, които са паркирали върху тротоари или в градинки".

„Ако например човек реши да паркира на софийската ул. „Хан Крум" пред гараж, пред него е защриховано и по този начин се оказва, че този участък не е в зона, но на него не може да се паркира, защото се пречи на достъпа на собственика до гаража му. Ние сме отправили сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова, както и до Центъра за градска мобилност. Ако искат да таксуват за такова паркиране, трябва да си променят наредбата, в момента това е незаконно", добави той.