/ БГНЕС
Поправките предвиждат мораториум върху откриването и преобразуването на висши училища
С поправки в Закона за висшето образование се променя механизмът за акредитация на висшите училища. Със законопроекта, който бе гласуван на първо четене, се предвижда и установяване на мораториум върху откриването и преобразуването на висши училища, откриването и преобразуването на основни звена и филиали в държавните висши училища, с изключение на преобразуването им с цел консолидация и оптимизация.

Ще бъде въведана и минимална заплата за младите университетски преподаватели.

Промените срещнаха подкрепата на народните представители, като само от БСП се въздържаха.

Проф. Герджиков: СУ е единственият български университет в първите 1000 в света (СНИМКИ)

Със законопроекта се предлага Съветът на настоятелите при държавните висши училища да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на висшето училище. Съветът на настоятелите ще участват и в академичните съвети със съвещателен глас. 

Предлага се още министърът като орган за осъществяване на държавната политика във висшето образование да утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им. 

Проф. Герджиков: С 53% нарасна средната заплата в Софийския университет за 3 г.

В условията на академична автономия тази политика за развитие на висшето училище ще се изготвя при взаимодействие между заинтересованите страни и ще изразява общата визия на съответната институция и държавата за нейното развитие, а оттам и за развитието на цялостната система за висше образование. 

На базата на тази утвърдена политика министърът на образованието и науката ще сключва договор за управление с избрания от общото събрание на държавното висше училище ректор. 

Предвижда се изготвянето на Национална карта на висшето образование, която да се приема от Народното събрание. С нея ще се определят териториалната и профилната структура на институционалната мрежа за висше образование.

15% от българските ученици отиват в чуждестранни университети

Със законопоректа се предлагат редица мерки за оптимизиране на дейностите и сроковете при акредитацията на висшите училища и техните професионални направления. Ще има първоначална акредитация за новооткрито висше училище и последваща - при вече получена акредитация.

Също така работодатели ще имат възможност да сключват договори със студенти за осигуряване на стаж по време на обучението и на работно място след успешното му завършване.