Мюсюлмани протестираха срещу Недим Генджев
Мюсюлмани протестираха срещу Недим Генджев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мюсюлмани протестираха срещу Недим Генджев
31612
Мюсюлмани протестираха срещу Недим Генджев
  • Мюсюлмани протестираха срещу Недим Генджев

Представители на районни мюфтийства от цялата страна протестираха в София срещу решението на Върховния касационен съд да възстанови като главен мюфтия на България Недим Генджев. Протестът на мюсюлманите започна от Министерския съвет и завърши пред Народното събрание, където недоволните внесоха подписка срещу Генджев и се срещнаха с депутати от ДПС.

Протестиращите бяха категорични, че няма да позволят държавата да им налага лидер на религиозната общност. Районните мюфтии очакват решение на Софийския градски съд, където се обжалва отказът да бъде регистриран избраният миналата година по време на мюсюлманската конференция мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Недим Генджев беше избран от ВКС вместо него за поста главен мюфтия след почти 12-годишна съдебна сага. Един от организаторите на протеста Ридбан Ахмед Бааблик обясни повече за исканията на мюсюлманите:

„Не го приемаме за главен мюфтия, защото не е седнал в Главно мюфтийство. Не го приемаме. Може да има регистрация, но ние не го приемаме като главен мюфтия. Ние си имаме главен мюфтия. Това е Хаджи Мустафа. Ние си го избрахме 2009-та като главен мюфтия на България и ние си го имаме като главен мюфтия. То си има срок на давност. Висшият ислямски съвет трябва да бъде от 20 и няколко човека, той е с 10 човека, половината са измрели".

Протестиращите се заканиха да дойдат отново в случай, че исканията им не бъдат изпълнени:

„Ще продължим, сега сме някъде 5000-6000 човека, обаче вторият път ще бъдем 100 000 човека".