/ БГНЕС
Министърът на туризма е против връщането на пушенето на закрито
97126
Министърът на туризма е против връщането на пушенето на закрито
  • Министърът на туризма е против връщането на пушенето на закрито
Забраната за тютюнопушене в заведенията не влияе на ръста на туристите у нас, като броят им устойчиво нараства всяка година. Това заяви в кулоарите на парламента днес министърът на туризма Николина Ангелкова, помолена да коментира идеята на вицепремиера Валери Симеонов за връщане на пушенето в обособени помещения в ресторантите и нощните заведения.

Ако се стигне до подобно законодателно предложение или инициатива, е редно да бъде максимално широко обществено обсъдено и да се направи оценка на въздействието, посочи тя.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се обяви против връщането на пушенето на закрито. "Аз съм непушач и съм абсолютно против да се връща забраната за пушене, особено в местата за хранене", изрази личното си мнение тя. Според нея не бива, след всички положени усилия през годините да няма пушене в местата за хранене, да се върнем отначало.

Симеонов: Предложението за пушенето в заведения ще бъде внесено в НС

"За последните две години имаме ръст от над 25% на чуждестранните туристи, които са посетили страната ни, само за миналата година имаме над 8,9 млн. чуждестранни туристи, а тази година очакваме над 10% ръст", каза още Ангелкова.
 
Тя добави, че данните показват ръст и по отношение посещаемостта на заведенията за хранене и на местата за настаняване. "Т.е. забраната, която въведохме преди няколко години за пушене на обществени места, по никакъв начин не води до намаляване на броя на туристите - напротив те се увеличават устойчиво всяка година, благодарение на усилията, които се полагат да се популяризира България като туристическа дестинация и да бъдем познати като дестинация на четири сезона", коментира тя.
 
Премиерът е против връщането на пушенето в заведения

На 13 април вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на партията НФСБ Валери Симеонов заяви, че има намерение да предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично старият режим.
 
От партията на Симеонов не искат старият режим да се възстанови напълно, т.е. ще остане забраната за пушене на определени обществени места като театри, зали и така нататък. Вицепремиерът заяви, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, при положение, че и настоящият закон не се спазва.

Първенци сме по тютюнопушене в Европа

Бързо обаче стана ясно, че идеята за поправката не би срещнала подкрепата на ГЕРБ.

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че е против подобни предложения за либерализиране на режима. "Ние в ГЕРБ, понеже навремето го въведохме, сме убедени, както и сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, ако се постави темата", коментира премиерът.