Министерства влязоха в спор за учебната натовареност на учениците
Министерства влязоха в спор за учебната натовареност на учениците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министерства влязоха в спор за учебната натовареност на учениците
66118
Министерства влязоха в спор за учебната натовареност на учениците
  • Министерства влязоха в спор за учебната натовареност на учениците

Има разминаване на позициите между здравното и образователното министерство за броя на учебните часове в гимназиите и началните училища. От здравното министерство предлагат по-малко часове за учениците на ден от новата учебна година. Подготвена е и наредба, която трябва да предпази учениците от умора, стрес и липса на концентрация по време на час.

От министерството на образованието не са съгласни с някои от предлаганите изменения. „Трябва да щадим нашите ученици и особено по-малките до 7-8 клас”, обясни здравният министър д-р Таня Андреева.

Между експертните екипи на министерството на образованието и на здравеопазването, вече тече дискусия по въпроса с новата наредба с изискванията за учебната програма, обясни здравният министър.

„Това, което е наша грижа, е да се грижим максимално за здравето на децата и да съобразяваме учебния процес с тяхната възможност - и физиологично, и психологично, да понесат това натоварване. Просветното министерство ще каже своите съображения по отношение на това колко часа могат от обема материал, който се преподава, да бъдат събрани. Аз ще отстоявам докрай становището на експертите, че трябва да щадим нашите ученици, особено по-малките до 7-ми-8-ми клас”, обясни здравният министър.

Д-р Таня Андреева подписа два договора, заедно с министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, за купуване на апаратура за ранна диагностика на онкологични заболявания в многопрофилните болници в Стара Загора и Габрово.

„С тези средства ще могат да закупят високотехнологична апаратура - като ядреномагнитен резултат, компютърен томограф, да могат да развият и хирургичната си дейност в диагностичен и оперативен аспект”, обясни Андреева.

Министърът коментира, че реално след всички търгове и проверки, до две години пациентите ще могат да ползват скъпата апаратура.