Милошев: Трябва да научим децата да мислят, не да наизустяват
Милошев: Трябва да научим децата да мислят, не да наизустяват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трябва да научим децата да мислим не да наизустяват. В това бе категоричен служебният министър на образованието Николай Милошев пред bTV. Той обаче направи уговорката, че това е процес и не може да стане изведнъж. „Ако с течение на времето научим децата да мислят и по този начин да градят интелектуалното си развитие, ще дойдем до момента, в който след двадесет години - няма да е по-кратък срокът - да видим едни деца, които интелектуално ни превъзхождат много повече", коментира Милошев.

Министърът призна, че е мислил върху предложението да приеме настоящия си пост около две минути. Той съобщи, че негов заместник с ресор средно образование ще стане Мариана Банчева - бивш служител на образователното ведомство, който след работата си в МОН, е била дълги години в сферата на неправителствените организации, занимаващи се с проблемите на децата.

Предстои среща на министъра със Съвета на ректорите, като от тях той ще очаква предложения какво позитивно може да се направи в сферата на висшето образование в следващите три месеца, докато той е министър.

Милошев изтъкна по отношение на работата на министерството, че в момента се разписва оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж", която е за периода 2014-2020 година. Очаква се средствата по програмата да са над милиард. Образователният шеф си постави като основи цели по време на „микромандата" си провеждането на изпитите на децата от 4 и 7 клас, както и матурите. „Иска ми се да направим всичко възможно, за да преминат добре", заяви проф. Милошев.