Медицинското обслужване и прехраната са проблем за бежанците в Ковачевци
Медицинското обслужване и прехраната са проблем за бежанците в Ковачевци / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Медицинското обслужване и прехраната са основните проблеми с бежанците, настанени в Детския екологичен комплекс в Ковачевци. На този етап в комплекса няма лекар, който да следи за здравето на транспортираните 261 чужденци от петък вечерта насам. Сред тях децата са 102, като кърмачетата до 1 година са 15.

Сред жените има 40 бременни, като една от тях се очаква да роди до 2 седмици. 8- дневно бебе със сепсис е транспортирано от Ковачевци в неонатологията в Александровската болница в София. Кърмачето е родено на 13 октомври в Ямбол и е било изпратено в Ковачевци заедно с майка си.

Друго дете е пациент на пернишката болница с разстройство, двама от малчуганите са с краста. Здравното обслужване за бежанците се поема от Спешната помощ.

Данните за ситуацията в Ковачевци бяха оповестени от областния управител на Пернишка област Михаил Михайлов след проведеното днес второ заседание на Областния кризисен щаб. Лекарските екипи се отзовават на всяко обаждане, но голям проблем и за медиците е езиковата бариера.

Според уверението на зам.-председателя на Агенцията за бежанците Стоян Петров, днес ще бъдат подписани граждански договори със студенти, изучаващи съответните езици и от утре ще започнат интервютата с имигрантите.

По първоначална информация повечето от чужденците имали желание да опитат късмета си в Западна Европа. По отношение на прехраната е направено предложение имигрантите да преминат на общо хранене, като се използват наличните в комплекса кухня и столова, което ще гарантира хигиената. На този етап по отношение на охраната е взето решение селището да бъде от затворен тип с двама коменданти.