/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, заедно с министрите на правосъдието доц. д-р Атанас Славов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, се срещнаха с българската общност във Вашингтон.  Събитието се проведе в Посолството на Република България. Това информираха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Мария Габриел ръководи българската правителствена делегация, която ще вземе участие във  Втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ на 25 септември.

В срещата с българската общност взеха участие и зам.министрите – Атанас Запрянов-на отбраната и д-р Георги Ангелов- на иновациите и растежа. 

Домакин на събитието бе посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. Той благодари на  вицепремиерът и българската делегация за срещата и подчерта значението на продължаването на стратегическия диалог България-САЩ.  

„Бих искала да подчертая, че само 4 месеца след съставянето на това правителство ще има втора сесия на стратегически диалог със САЩ. За мен  и всички мои колеги това партньорство  е един от  приоритетите ни“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Тя посочи, че целта на диалога е да има конкретни стъпки за укрепване на стратегическото партньорство в ключови области като правосъдната реформа, върховенството на закона и  борбата  с корупцията,  ефективното противодействие на дезинформацията, сътрудничеството в  областта  на отбраната, икономиката и енергетиката. 

“България има потенциал за лидерство в областта на иновациите. Темата ще бъде един от акцентите в диалога със САЩ, защото дава положителни перспективи за развитие на талантите и в двете страни“, заяви Мария Габриел. 

Вицепремиерът подчерта, че правителството работи в екип за постигането на поставените цели. Тя апелира към присъстващите да се включват при формирането на политики и вземането на решения като подчерта ,че разчита на техните опит, идеи и  критично мислене.