Манолова за протестите: Полицаите трябва да дават пример за спазването на закона
Манолова за протестите: Полицаите трябва да дават пример за спазването на закона / netinfo

Всички сме равни пред закона, а полицаите два пъти повече са длъжни да спазват правилата и да дават личен пример на останалите по какъв начин би следвало да протестират. Това мнение изрази в предаването „Седмицата" по Дарик омбудсманът Мая Манолова.

Горанов: Структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана

Манолова призна, че протестите с блокиране на кръстовища и пътни артерии като Орлов мост е бил единственият начин, чрез който в последните години различни социални групи са успели да постигнат своите искания. „Това насърчава всеки следващ и затова сме свидетели на тази незаконна форма на протест", каза омбудсманът и допълни, че когато става дума за служителите на реда, които трябва да дават пример за спазване на закона, тя не може да бъде толерантна.

Бойко Борисов: Отпускаме 3,5 млн. лева за МВР

Омбудсманът сподели притеснението си от намерението на министъра да санкционира полицаи за това, че са участвали в протести. Всеки български гражданин според Конституцията има право на протест и ако се стигне на санкциониране на служители в сектор сигурност, участвали в законни протести, общественият защитник заяви готовността си да се намеси.

540 рапорти за напускане от МВР подадени от началото на протестите

Манолова се обяви срещу начина, по който е било взето решението за орязване на социалните права на служителите - без диалог, и приветства опита това да бъде поправено. „Като че ли дефицитът на уважение от страна на институциите не беше преодолян", коментира Манолова.

Тя призова за коректност и напомни, че в случая не става дума "просто за 20 заплати или за 30 дни отпуска", а и за условия на труд, за наличие на бензин, за оборудване на служебни помещения, униформи, обувки и според нея би могъл да бъде намерен баланс, като бъдат чути исканията на служителите в сектор сигурност и се стигне до решение между интересите на двете страни.