Макълдауни говори за новата епоха в българо-американските отношения
Макълдауни говори за новата епоха в българо-американските отношения / Sofia Photo Agency
България постигна изключително много в отношенията си с НАТО и Европейския съюз и спечели уважението както на САЩ, така и на всичките си партньори. Това заяви новият посланик на Америка в страната ни Нанси Макълдауни, която изнесе лекция днес по покана на Атлантическият клуб.

Макълдауни отдели особено внимание на въпроса с Косово и Сърбия и определи като историческа крачка обявяването на независимостта на новата балканска страна и възможност да се излезе от конфликтите в миналото. Според нея Сърбия трябва да бъде напълно интегрирана в европейските структури, а за Косово приоритет ще е изграждането на демокрацията в страната.

Американският посланик коментира мисията в Ирак и Афганистан като успешна и похвали участието на българските войници в нея. Според Макълдауни военните действия на Русия спрямо Грузия били неприемливи, но допълни, че за САЩ Русия е голяма сила, съвместно с която трябва да бъда решавани много проблеми. Вярваме в способна и силна България, която да бъде силен и способен партньор на САЩ, допълни Макълдауни.