Лютви Местан: Има опит за провокиране на етническо напрежение в страната
Лютви Местан: Има опит за провокиране на етническо напрежение в страната / снимка: Sofia Photo Agency

ДПС видя опасност за разпалване на етническо напрежение у нас чрез превратна експлоатация на темата със смъртта на Ахмед Емин. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на движението Лютви Местан. В кулоарите на парламента продължиха коментарите на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини президента и премиера, че лансират теза, според която етническият мир ще бъде застрашен без участието на ДПС във властта. Депутати коментираха и интервюто на Ахмед Доган за вестник „Труд”, в което той заявява, че някой пали искрата на етническия мир у нас.

„Има тенденция за предизвикване на напрежение. Целта на тази организирана анти-ДПС кампания е да се легитимира езика на омразата, за да се събуди и латентния национализъм в българското общество”, заяви Лютви Местан.

По думите на Станимир Илчев не сме свидетели на мащабен опит за разгаряне на етнически конфликт.

„20 години вече Ахмед Доган играе все едно и също, тази плоча вече се изтърка и е време да спре да ни плаши с етническата карта”, коментира Екатерина Михайлова.

Според Иван Костов Доган е смешен, нелеп, изплашен, паникьосан, но в очите на изостаналия му далече електорат, може би това събуждало една все още изтъркана емоция. По думите на Костов той се е заиграл с лоши карти. 

„ДПС винаги преди избори използва тази карта, за да мобилизира електората си”, категоричен бе Йордан Бакалов.

„Каквото и да е тръгнало, има някой, който да го подклажда и този някой би трябвало да има лешоядски наклонности”, каза Татяна Дончева.

По-рано независимият депутат Яне Янев каза, че лидерът на ДПС е сред режисьорите на сценария за създаване на етническо напрежение в страната ни заради предстоящите избори. "Колкото повече напрежение в етническите райони, толкова по-добър резултат за ДПС", каза Янев.

Според него с изказването си вчера президентът е заел страна по случая и е показал, че се е „доганизирал”. Яне Янев и Димитър Арабаджиев ще сезират Европейската комисия за поведението на българския държавен глава.