Лекарите излизат на протест пред НЗОК в края на февруари
Лекарите излизат на протест пред НЗОК в края на февруари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарите излизат на протест пред НЗОК в края на февруари
61806
Лекарите излизат на протест пред НЗОК в края на февруари
  • Лекарите излизат на протест пред НЗОК в края на февруари

В края на месеца лекарите излизат на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от Българския лекарски съюз. Действията ще са под надслов „За здравето и оцеляването на нацията" и са провокирани от множеството тревожни сигнали, постъпили от болници, общопрактикуващи лекари и специалисти, от които става ясно, че лечебният процес в страната на практика е блокиран от изцяло ограничената от касата дейност на работещите в сектора.

В писмо на здравния министър Десислава Атанасова до институцията се споменават тревожни прогнози за лечебни заведения като „Пирогов," „Света Екатерина" и Кардиологичната болница. От Пирогов съобщиха, че по определените дейности и разходи за болнична медицинска помощ за тази година още на 20-и февруари лечебното заведение е трябвало да преустанови дейността си най-малко за три месеца.

От Лекарския съюз искат и незабавната оставка на управителя на касата д-р Пламен Цеков, пояснява Диана Чинарска от Управителния съвет на съсловната организация. "Преля чашата на търпението на лекарите, както и на болничните лекари. Винаги е имало лимити, но толкова драстично рязане и ограничение до момента не се е случвало в нашата лекарска практика - до 20 на сто ние сме личитирани в нашата дейност. Това са талони, това са изследванията", каза Чинарска.

Появата на нови болници била причината за ограничаването на такива като „Пирогов." Такова обяснение получава доцент Стоян Миланов, шеф на лечебното заведение. „Подобен лимит води до незапълване на легловия фонд и до неизпълнение на някои от критериите по стандарта за добра практика. Тоест това лимитиране може да доведе и до допълнително ограничаване финансово и до фалит на болница. Тези, които са правили правилата, не са разбрали какво ни вменяват. Те ни вменяват да се самоубиете ", каза Миланов.

Пациентските организации обаче са единодушни, че д-р Цеков трябва да остане на работа, тъй като напускането му само би влошило ситуацията. Това подчертава Пенка Георгиева, която към момента представлява пациентски организации „Заедно с теб". Тя е разговаряла с Цеков и са се разбрали той да свика експертни групи, които да разгледат различните проблеми, да бъдат обсъдени и поправени по най-добрия начин в полза на пациентите.

Георгиева е категорична, че оттук нататък ни остава само да разчитаме, че хората, които всеки ден се борят за живота и здравето на пациента, наистина знаят точно кое и как да бъде направено, за да го осъществят максимално бързо.