Кунева: Да насочим усилията си към трафикантите на мигранти, те са убийците
Кунева: Да насочим усилията си към трафикантите на мигранти, те са убийците / снимка: БГНЕС, архив

Вицепремиерът Меиглена Кунева определи инцидента в Средец като нещастен случай и бе категорична, че истинските убийци са трафикантите на хора.

„Всякакви коментари от политически ангажирани хора, които слагат етикета „убийство" или „непрофесионализъм" са много рязко против българските институции. Докато няма официална позиция, можем да кажем само едно - "Гранична полиция" е българска институция и българските институции до доказване на противното действат професионално и в интерес на държавата", коментира Кунева пред БНТ.

Борисов за граничните полицаи край Средец: Нито са за медали, нито за оставка

Тя е категорична, че става дума за „нещастен инцидент без съмнение".

„Дали и как е действано стъпка по стъпка ще установи експертизата. До тогава да се говори, че това е убийство и че българска институция е действало неправомерна, означава буквално да се самозастрелваме като държава", отбеляза Кунева.

По отношение на ситуацията с бежанската криза в цяла Европа тя заяви, че това е безпрецедентен натиск, с който дори държави с перфектна администрация като Германия изпитват трудности и не могат да се справят. "България е извън Шенген. Това за нас е допълнителен повод за напрежение. Погледнете какво става в цяла Европа. Разбираемо е, че не можем да имаме толкова души в "Гранична полиция", колкото са необходими за екскалиращата ежедневно ситуация", посочи Кунева.

Бъчваровa: Граничните служители са действали изключително смело

По думите й, затова се търсят допълнителни начини за защита на границата ни. "Това временно ограничение, което се изгражда на българо-турската граница, е един от възможните отговори. Най-важното е да се насочим към залавянето на трафикантите на хора, защото те със сигурност са истинските престъпници. Българската държава трябва да насочи усилията си именно към тях. Те са убийците", категорична бе Кунева. Според нея ситуацията би била по-различна, ако страната ни беше част от Шенгенското пространство.

„Финансово и логистично, но най-важното по отношение на информацията. Българските гранични полицаи имат по-малко информация, от колкото техните колеги от държавите, които са членове на Шенген. Още повече, че нашата охрана на границата е направена така, че ние да сме част от Шенген, ние прилагаме това законодателство и се държим съобразно него", добави Кунева. „В много държави е трудно да се говори в момента за разширяване на Шенген, но трябва политическа смелост и далновидност, за да се обърне общественото внимание и да кажем, че, когато се разширявам шенгенското пространство, се разширява зоната на сигурност в Европа", коментира още Кунева.