Борисов за граничните полицаи край Средец: Нито са за медали, нито за оставка
Борисов за граничните полицаи край Средец: Нито са за медали, нито за оставка / снимка: БГНЕС, архив

Бойко Борисов определи като нелеп инцидент случая със смъртоносно простреляния мигрант край Средец. Министър-председателят коментира инцидента пред журналисти в Доспат.

Според премиера експертизата по случая е готова и е потвърдила, че става дума за рикошет.

Прострелян имигрант на границата

Граничните полицаи в случая, според Бойко Борисов, са направили необходимото, вършили са си работата в екстремна ситуация в тъмната част на деня при многобройна, компактна и рискова група.

"Просто нелепа нещастна случайност, никой не е искал да убие човек, така че нито са за медали, нито са за оставки, нито да продължава да се коментира по този начин инцидентът", допълни министър-председателят, цитиран от БТА.

Той заяви, че трудно би класифицирал като бежанци хората от Афганистан. „Ние имаме армия там, която да поддържа мира в Афганистан, така че между Сирия и Афганистан има разлика и то голяма", каза Бойко Борисов.

Агенти на ДАНС разпитват афганистанците, задържани край Средец

Отзвукът в Европа след инцидента с афганистанския мигрант според премиера е, че България е най-добре пазената граница.

"Мисля, че от Босфора до Брюксел, респектът към България, уважението и зачитането на нашето мнение беше явен", заяви министър-председателят.

Според него повече мерки за охрана на границата от сегашните не могат да се вземат.

"Нашата граница се пази най-добре от всички Шенгенски граници и това бе признато от висшите ръководители в Брюксел. Факт е, че мигрантите са засечени, че патрулът е задействан така, както трябва, просто 50 на трима е доста неравно", коментира Борисов.

Нека не забравяме, че да преминеш една държавна граница е престъпление, нашите момчета са си вършили работата, заключи Бойко Борисов.

Премиерът откри в Доспат нова спортна зала, изградена по проект, финансиран от Оперативната програма за развитие на селските райони. От тези зали се раждат и израстват шампиони, посочи Борисов.