Комисар Костов: Не е хубаво хората да изпадат в безпричинно чувство на безпокойство
Комисар Костов: Не е хубаво хората да изпадат в безпричинно чувство на безпокойство / БГНЕС, архив

Към момента у нас няма конкретна заплаха за терористичен акт - това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов във връзка със снощната стрелба в търговски център в Мюнхен, при която загинаха десет души, а други шестнайсет бяха ранени. Главният секретар категорично отхвърли възможността полицията да охранява всеки мол у нас.

МВнР потвърди: Няма българи сред жертвите и пострадалите при стрелбата в Мюнхен

"Не може полицията да бъде във всяка една точка на струпване на граждани. Не е хубаво и гражданите да изпадат в някакво безпричинно чувство на безпокойство, не дай си Боже на параноя", коментира комисар Костов по време на посещението си в Малко Търново и Резово, заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

"За момента в страната няма регистрирана конкретна заплаха от терористичен акт. Хубаво е това да го знае обществото. В контекста обаче на повишения потенциален риск, който има във всички страни от ЕС, ние сме взели необходимите мерки и при регистриране на каквато и да е заплаха, независимо от нейното ниво на достоверност, уверявам ви, че ще реагираме абсолютно адекватно", допълни главният секретар на МВР.

Борисов: Ще се окажа лош пророк, страхът и напрежението в европейските държави растат

Премиерът Бойко Борисов увери, че полицията и армията полагат усилия, за да опазят границите на страната. Той сподели наблюдението си, че напрежението в европейските държави нараства:

"Лош пророк съм и нищо добро няма да се случва, защото дали са организирани, или са отключили в някой лабилен различни чувства и състояния, фактите са факти, жертвите са жертви, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави растат. В рамките на дни се променят отношения между държави и хора. Много лична стана политиката в света вече", заяви Борисов.

"Трябва да ви призная, че само като гледам лицата на хората, които говорят по медиите, имам предвид лидери на чужди държави, понеже добре ги познавам и многократно съм си говорил с тях във формално и неформална обстановка, виждам какво напрежение, яд, решителност и безкомпромисност има. Упрекът ми изцяло винаги е бил към политиците, защото тази политика, която се води последните години в света, няма да доведе до нищо добро. Имах възможност да разговарям с лидерите в Иран, в Узбекистан, Азербайджан, горе-долу съм наясно и с настроенията. Само с ракети и кораби не се постига спокойствие", допълни премиерът.