В деня, в който Апелативният съд реши да пусне предсрочно австралиеца Джок Полфрийман, същият състав е взел такова решение и за друг осъден за убийство. През 2008-а 22-годишният Радослав е бил намушкан смъртоносно след спор с колега. Осъденият за убийството му вече е на свобода, а до края на присъдата му оставали повече от 4 години, информира NOVA.

На 16 декември преди 11 години Радослав Андреев и колегата му Борислав Динков отиват да обядват. Двамата работели в автосервиз. На опашката се спречкали за инструмент. Динков ударил в гърдите Радослав, а по-късно го причакал и наръгал фатално с резец.

След случая "Полфрийман": ГЕРБ с поправки в НПК за предсрочното освобождаване


„Извършителят се криеше от органите на МВР и прокуратурата. Много трудно го намериха и арестуваха”, заяви адвокатът Мариян Борисов.

Динков е осъден на 17 години затвор
. На 19 септември Софийският апелативен съд го пуска 4 години и 7 месеца преди да изтече присъдата му, въпреки отказа на първата инстанция. С аргумент, че „изводите на първата инстанция не почиват на цялостна преценка на поведението на лишения от свобода по време на изтърпяване на наказанието, като е даден приоритет на абстрактния интерес на обществото”. В затвора осъденият за убийството мъж се е срещал със същия пастор, с когото и Джок Полфрийман.

„Борислав Динков като личност претърпя позитивни промени. Аз истински вярвам, че когато човек дойде при нас – първо трябва да намери себе си, после да намери Христос”, заяви Иводор Ковачев, пастор на осъдения Борислав Динков.

Антон Станков пред DarikNews: Съдът винаги се е съобразявал с мнението на затворническата администрация

За решението за предсрочно освобождаване родителите на убития Радослав научават от медиите. Не са готови да говорят за това.

„Ще обясня, че това е решението на българския съд и че той е преценил, че подсъдимият, който уби тяхното дете, вече е на свобода. Въпросният тогава подсъдим не изрази съжаление за постъпката, която е извършил”, заяви Мариян Борисов.
NOVA